Εξομοιωτής Οδήγησης

2015: Προσομοιωτές Φορτηγών/Λεωφορείων της Γερμανικής FOERST

TUTOR είναι το όνομα του εντελώς νέου προσομοιωτή φορτηγού- και λεωφορείου που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την εκπαίδευση των επαγγελματικών οδηγών.

 

Simulators.grSimulators.grSimulators.grSimulators.grSimulators.grSimulators.grSimulators.grSimulators.grSimulators.grSimulators.gr

Είναι πλέον γνωστό πως σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 74/2008, η ανά πενταετία μετεκπαίδευση των επαγγελματιών οδηγών σύμφωνα με τη νομοθεσία μπορεί να γίνεται σε  συνδυασμό με προσομοιωτή! Ο προσομοιωτής φορτηγού – λεωφορείου TUTOR πληρεί τις προδιαγραφές για εκπαίδευση των επαγγελματικών οδηγών σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/59/EC.

 

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή Dr.-Ing Reiner Foerst GmbH, αυτό το νέο μοντέλο προσομοιωτή, με τη βοήθεια της τεχνολογίας των υποσυστημάτων που διαθέτει, εκμηδενίζει την απόσταση μεταξύ προσομοίωσης και πραγματικότητας. 

 

Υψηλής ανάλυσης γραφικά, γωνία θέασης 180ο, και κίνηση σε τρεις διευθύνσεις για το μοντέλο TUTOR MOTION. Η κίνηση προσομοιώνει λακούβες, επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις και αριστερές και δεξιές στροφές, συνεπώς δίνει με ρεαλιστικότατο τρόπο στον οδηγό την αίσθηση της οδήγησης.

 

Έξι διαφορετικές κλάσεις οχημάτων βρίσκονται συγκεντρωμένες σε έναν προσομοιωτή και μπορούν πανεύκολα να επιλεγούν από τα μενού:

    1.      Φορτηγό ημιρυμουλκούμενο.

    2.      Βυτιοφόρο.

    3.      Βυτιοφόρο ημιρυμουλκούμενο.

    4.      Λεωφορείο.

    5.      Ελαφρύ φορτηγό.

    6.     Πυροσβεστικό όχημα.

 

Πόσες σχολές οδηγών διαθέτουν έξι διαφορετικούς τύπους οχημάτων που να μπορούν να οδηγηθούν σε πόλη, αυτοκινητόδρομο ή  επαρχιακή οδό, αλλά και σε βουνά με κάθε είδους καιρικές συνθήκες;

 

Οι εκπαιδευόμενοι έχουν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει να οδηγούν ένα μεγάλο φορτηγό σε απότομες κλίσεις και στροφές στα βουνά.

 

Ο ρεαλισμός που επιτυγχάνουν τα γραφικά στις εμπρόσθιες οθόνες, αλλά και οι εικονικοί καθρέπτες που μπορεί να φτάσουν τους έξι σε αριθμό, βοηθά την ρεαλιστικότατη αναπαράσταση των πραγματικών καταστάσεων που συμβαίνουν στο δρόμο.

 

Επιπρόσθετα ο εκπαιδευτής μπορεί να προσομοιώσει με πλήρη ασφάλεια πολύ επικίνδυνες καταστάσεις που δύσκολα θα μπορούσε να εξηγήσει στον εκπαιδευόμενο στο δρόμο, εκθέτοντάς τον σε μεγάλο κίνδυνο.

 

Ο προσομοιωτής μπορεί να λειτουργήσει είτε με μηχανικό, είτε με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων ανάλογα με την περίσταση και τις ανάγκες της εκπαίδευσης, προσφέροντας στον εκπαιδευόμενο την αίσθηση διαφορετικών τύπων οχημάτων και πως αντιδρούν αυτοί σε διαφορετικές συνθήκες οδοστρώματος, όπως για  παράδειγμα σε βρεγμένο ή σε χιονισμένο οδόστρωμα.

 

Πριν από την οδήγηση μπορεί να επιλεγεί το όχημα να είναι φορτωμένο ή άδειο, σε ποιο σημείο θα πρέπει να βρίσκεται το κέντρο βάρους και ποιες θα είναι οι καιρικές συνθήκες.

 

Συστήματα υποστήριξης του οδηγού όπως το σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας (Lane Departure Warning-LDW), το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών (Anti-Lock Braking System-ABS), το σύστημα προσαρμοσμένου ελέγχου πορείας (Adaptive Cruise Control-ACC) μπορούν να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν κατά βούληση.

 

Ο προσομοιωτής οδηγεί την εκπαίδευση σε άλλη διάσταση, ανεβάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά σε σχέση με τη συμβατική μέθοδο εκπαίδευσης. Ενώ ο μαθητής οδηγεί ο εκπαιδευτής μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο με διαγράμματα την κατάσταση του οχήματος (στροφές μηχανής, ταχύμετρο, διανυθείσα απόσταση, θέση πεντάλ γκαζιού, συμπλέκτη και φρένου, ροπή μηχανής, κατανάλωση) έτσι ώστε σε κάθε στιγμή να γνωρίζει πως επιδρά ο τρόπος οδήγησης του κάθε εκπαιδευόμενου ξεχωριστά στην κατανάλωση ή την οδική συμπεριφορά.

 

Μετά το πέρας της εκπαίδευσης, ο εκπαιδευτής μπορεί να δείξει σε επανάληψη τη διαδρομή, αλλά και τα παραπάνω διαγράμματα στο μαθητή ή και σε μία ομάδα που μπορεί να παρακολουθεί. Το λογισμικό παρέχει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτή να τα σταματήσει, να τα λειτουργήσει εμπρός ή πίσω σε όποιο σημείο αυτός κρίνει πως χρειάζονται επεξηγήσεις στον εκπαιδευόμενο, δείχνοντάς του τα λάθη που έκανε και πως πρέπει να τα διορθώσει και να μην τα ξανακάνει.

 

Τέλος μπορεί να δείξει τη διαδρομή όχι μόνο από το επίπεδο του ματιού του οδηγού, αλλά και από ψηλά, ώστε να σχηματίζεται στο μυαλό του εκπαιδευόμενου η πλήρης εποπτεία στο χώρο που κινείται.

 

 

 

 

 

 

 

 

smartdrive

download

 

Truck/Bus Motion Supported

Truck/Bus Simulator

Τμήματα από το Πρόγραμμα για τις Σχολές Οδηγών (Αγγλική έκδοση)

Car Simulator

Real Car Simulator

RADIO SPOT: www.simulators.gr

TV SPOT (2009): HEINEKEN - ANT1 - FOERST

Road Safety Foerst!